KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Rabaty bardzo duże, droga prawicowa?

10/02/22

Mladá fronta DNES – Hovory z lán(ů) – Některé idiomy a slovní spojení si čas od času vypomáhají připodobněním nebo přímým dosazením příslušníka cizí národnosti či atributem, který k té či oné zemi nějakým – ať už skutečným, nebo třeba i mylně zažitým – způsobem náleží. V češtině se tak můžeme setkat s příměrem „pije jako Dán“ nebo s konstatováním, že složitější či doposud nepoznaná materie je pro někoho „španělskou vesnicí“.

8. 2. 2022 – Mladá fronta DNES – Hovory z lán(ů) – Některé idiomy a slovní spojení si čas od času vypomáhají připodobněním nebo přímým dosazením příslušníka cizí národnosti či atributem, který k té či oné zemi nějakým – ať už skutečným, nebo třeba i mylně zažitým – způsobem náleží. V češtině se tak můžeme setkat s příměrem „pije jako Dán“ nebo s konstatováním, že složitější či doposud nepoznaná materie je pro někoho „španělskou vesnicí“.

S jazykem si podobně nehrajeme samozřejmě jenom my Češi. Když chce Polák vyjádřit, že se nachází v něčem, co je zkrátka bizarní, zmatečné a na hlavu postavené, řekne: „To jest jak w czeskim filmie.“ Polská mutace frazeologického slovníku wikidictionary pro neznalé tohoto idiomu vysvětluje, že podobná fráze nejčastěji zaznívá, když nastane „sytuacja, w której nie wiadomo o co chodzi“.

Vznik slovního spojení má údajně co dočinění s filmem Nikdo nic neví z roku 1947. Přece jen „okupační veselohra“ byla pro Poláky, pro které je období druhé světové války zdrojem na jedné straně velkého traumatu, na druhé straně i velké hrdosti na ozbrojený odpor a především pak znovuvybudování válkou zničených měst, jen těžko pochopitelná.

S našimi severními slovanskými bratry si nicméně pořád rozumíme, tak by snad ani nebylo třeba překladu. Navíc v těchto dnech nemálo Čechů absolvuje jazykové kurzy s krátkým, ale intenzivním přeshraničním pobytem.

Řada našich spoluobčanů totiž bere polské sklepy spożywczy (obchody s potravinami) útokem a do nádrží svých aut, ale i do všech kanystrů, které se doma našly, tankuje o sto šest o pět korun levnější olej napędowy (naftu). Čím to je?

V zásadě za vším stojí tři hlavní důvody. Tím prvním je určitě razantní snížení daně z přidané hodnoty. U pohonných hmot se daň snižuje o téměř dvě třetiny (z 23 na 8 procent) a na potraviny, tedy na ty tzv. základní, platí dokonce nulová DPH.

Zadruhé je polský zlotý nejslabší od jara 2020, kdy za něj Češi zaplatili přes 6 korun, dnes už téměř jen 5,30. No a zatřetí, Češi prostě milují slevy. I kdyby měli pro ten o pár korun levnější chleba vyrazit třeba z Českých Budějovic, je to prostě rabat (sleva). A jak velký. To jsou rabaty přímo bardzo duże (velmi vysoké).

Poláci tak asi nerozumí českým filmům, ale perfektně rozumí českým spotřebitelům. Já jako člověk spíše pravicově založený zase oceňuji cestu nižších daní než neustálého rozdávání peněz a zadlužování, které nutně nevede ke spotřebě a nastartování ekonomiky. Vezme si Česko inspiraci?

Autor: Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR