KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministr Milek: Musíme vyřešit podnákladové ceny v obchodních řetězcích, budu usilovat o změnu zákona o významné tržní síle

06/03/18

Ministr Milek: Musíme vyřešit podnákladové ceny v obchodních řetězcích, budu usilovat o změnu zákona o významné tržní síle 27.2.2018 – Konkurenceschopnost evropského potravinářství bylo hlavní téma mezinárodní konference Food Forum, kterou dnes v Brně v rámci mezinárodních potravinářských veletrhů Salima 2018 zahájil ministr zemědělství Jiří Milek. Ve svém vystoupení se zaměřil především na nekalé obchodní […]

Ministr Milek: Musíme vyřešit podnákladové ceny v obchodních řetězcích, budu usilovat o změnu zákona o významné tržní síle

27.2.2018 – Konkurenceschopnost evropského potravinářství bylo hlavní téma mezinárodní konference Food Forum, kterou dnes v Brně v rámci mezinárodních potravinářských veletrhů Salima 2018 zahájil ministr zemědělství Jiří Milek. Ve svém vystoupení se zaměřil především na nekalé obchodní praktiky a ochranu spotřebitelů před dvojí kvalitou a falšováním potravin.

Evropská komise v loňském roce zahájila celoevropskou veřejnou konzultaci na téma, jak učinit potravinový řetězec spravedlivější. Přes 90 procent dotázaných uvedlo, že nekalé obchodní praktiky mají zásadní negativní dopad na fungování potravinového řetězce a požadují předložení legislativního řešení ze strany EK. „Dvojí kvalita potravin, podnákladové ceny a rozdílné marže na stejných výrobcích, to jsou hlavní nekalé obchodní praktiky, které musíme řešit. Proto usilujeme o to, aby Komise řešila tyto praktiky formou evropského právního předpisu,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

O nekalých obchodních praktikách jednal ministr Jiří Milek i v závěru minulého týdne v Paříži s francouzským ministrem zemědělství a potravinářství Stéphanem Travertem. Ocenil návrh legislativního balíčku, který letos v lednu představila francouzská vláda, a rád by se jím inspiroval. „Podle této legislativy by zemědělci a potravináři mohli prodávat své výrobky se ziskem a supermarkety by měly mít povinnost prodávat potraviny se ziskem minimálně deset procent, aby nebyly prodávány za nižší ceny, než jsou jejich výrobní náklady. Mimo jiné by návrh měl zajistit, aby nejméně padesát procent potravin dostupných na veřejných místech, jako jsou školy či nemocnice, pocházelo z lokální produkce,“ uvedl ministr Milek.

V souvislosti s kvalitou potravin ministr připomněl trendy posledních let, kdy se lidé vrací k českým potravinám, a to i díky podpoře značek kvality. „Ministerstvo zemědělství se zaměřuje na vzdělávání spotřebitelů, aby požadovali kvalitní české potraviny. V tom chceme i nadále pokračovat,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Dvojí kvalita potravin je dlouhodobě důležité téma i pro slovenskou ministryni zemědělství a rozvoje venkova Gabrielu Matečnou. „Jde o problematiku, kterou jsme otevřeli během slovenského předsednictví, a kterou následně potvrdila i třetina zemí EU. Podvádění spotřebitelů nebudeme tolerovat. I proto prosazujeme vytvoření jednotné metodiky testování dvojí kvality potravin. Zároveň upřednostňujeme přijetí legislativy na evropské úrovni,“ uvedla dnes na konferenci Food Forum Matečná.

Ministr Milek na brněnském výstavišti navštívil rovněž mezinárodní potravinářský veletrh Salima. Na programu má dnes i jednání s brněnským primátorem Petrem Vokřálem nebo prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu Martou Novákovou.

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

export do PDFExportovat do PDF »
tisknout na tiskárněTisknout »