KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Aktuální data o škůdcích a patogenech přímo do e-mailu

24/03/20
Ing. Eva Chromečková

Tisková zpráva – Od března je možno nechat si zasílat novinky z Rostlinolékařského portálu ÚKZÚZ přímo do e-mailu dle individuálně navolených parametrů. Aktuální informace z monitoringu výskytu sledovaných škodlivých organismů, výstupy prognostických modelů či jiné aktuality tak získáte pravidelně každé ráno v 6:00.

Pro uživatele s účtem na Portálu farmáře (osoby podnikající v zemědělství) je od března možné nastavit účet pro bezplatné zasílání novinek z Rostlinolékařského portálu. Toto nastavení je možné pouze po přihlášení do „svého e-AGRI“, kde se pak přes aplikaci Ministerstva zemědělství, nebo přímo ze stránek ÚKZÚZ klikne na Rostlinolékařský portál, kde si uživatel nastaví rozsah zasílaných informací dle vlastní potřeby: aktuální informace o výskytech škodlivých organismů z plodin, které pěstuje a okresů kde hospodaří, popř. si je možné zvolit meteostanice a vybrat modely prognózy výskytu u vybraných škodlivých organismů.

Součástí nabídky je i možnost zaslat informaci o případném potvrzeném výskytu vybraných karanténních škodlivých organismů na území ČR, což ocení především bramboráři nebo pěstitelé okrasných rostlin. Po uložení svých požadavků přijdou následující den ráno do e-mailové schránky uživatele veškeré zvolené informace, a to v jednoduchých interaktivních tabulkách.

Tyto služby lze například využít i k informovanosti o situaci s kalamitním přemnožením hraboše polního v daném okrese či okresech.

Tento nový uživatelský účet tak posouvá nabídku rostlinolékařských informací ÚKZÚZ opět o něco blíže individuálním požadavkům pěstitelské praxe, kde je třeba často věci řešit operativně. V průběhu letošního roku bychom rádi zpřístupnili tuto možnost prostřednictvím Google účtu nebo Facebooku i dalším uživatelům Rostlinolékařského portálu.

Postup, jak si správně nastavit rozsah požadovaných informací je k dispozici v krátkém VIDEOMANUÁLU

Ivana Kršková, tisková mluvčí

Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský