KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

STARTUJE 11. ROČNÍK SOUTĚŽE REGIONÁLNÍ POTRAVINA

13/03/20
Ing. Eva Chromečková

Vyhlášení 11. ročníku potravinářských soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020

   

Potravináři, zemědělci a zpracovatelé Jihomoravského kraje!

Produkujete a vyrábíte kvalitní výrobky? Chcete získat ocenění kvality pro Vaše výrobky?

Přihlaste se do soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje a získejte pro své výrobky prestižní značku kvality a regionality

Startuje 11. ročník soutěže v Jihomoravském kraji

Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit pouze jeden výrobek. Ocenění uděluje ministr zemědělství na čtyři roky a mohou jej získat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. Cílem této soutěže je podpořit malé a střední potravinářské podniky a zároveň představit a zvýšit oblibu regionálních potravin nejen mezi odbornou veřejností, ale především mezi spotřebiteli.

V letošním roce došlo k několika změnám v metodice. Všechny příklady vyplněných žádostí jsou k dispozici dle jednotlivých kategorií výrobků na webu regionalnipotravina.cz.

Značka Regionální potravina se uděluje od roku 2010. U výrobků se posuzuje inovativnost, senzorické vlastnosti, použité materiály, suroviny, způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost výrobku na trhu. Produkt zároveň musí být vyrobený v konkrétním regionu, tj. v Jihomoravském kraji, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality, o výrobky, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní.

V Jihomoravském kraji organizuje tuto soutěž Regionální agrární komora Jihomoravského kraje.

Odměnou pro oceněné výrobky a jejich výrobce je právo čtyři roky používat logo Regionální potravina Jihomoravského kraje, silná mediální a marketingová podpora a v neposlední řadě možnost prezentovat a prodávat oceněné výrobky na vybraných akcích v Jihomoravském kraji.

Metodiku od dnešního dne i s přílohami (přihláškou) najdete na webových stránkách KIS Jihomoravského kraje www.kisjm.cz a na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Pro rok 2020 jsou aktualizované formuláře, přihlášky zasílejte pouze na těchto nových formulářích. Jsou zde i vzory, jak vyplnit přihlášku.

V případě jakýchkoliv dotazů pište, volejte. Rádi vám pomůžeme.

Uzávěrka příjmu žádostí je v pondělí 22. 4. 2020!

PŘÍLOHY:

METODIKA RP ke stažení zde Metodika_RP_2020

ŽÁDOST O ZNAČKU RP JMK v pdf ke stažení zde Žádost o značku

ŽÁDOST O ZNAČKU RP JMK ve wordu ke stažení zde Žádost o značku

Avízo k vyhlášení soutěže ke stažení zde RAK avízo 2020_PD_90x100

Důležité termíny a informace pro potravináře ke stažení zde Důležité termíny a informace pro výrobce 2020 JMK

Změnový formulář ke stažení zde RP_Zmenovy_formular_2020