KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

MAKOVÁ MAPA – PRODEJ KVALITNÍHO MÁKU ZE DVORA

29/09/20

Česká republika je největším pěstitelem potravinářského máku na světě. Do ostatních zemí ho vyvezeme více než chmele. První jsme i v jeho konzumaci. Na jednoho obyvatele ČR připadá až 430 g, což je asi největší spotřeba máku na světě. Ale i přes všechna prvenství se na pultech obchodů můžete občas setkat s jeho nízkou kvalitou. „Maková mapa“ má za cíl zprostředkovat prodej kvalitního máku, pěstovaného v ČR, přímo od pěstitelů pro koncové spotřebitele.

„Český spotřebitel se přeorientovává na kvalitu a původ zboží. Má také jedinečnou možnost ovlivnit to, co se na našich polích bude pěstovat,“ říká prezident Agrární komory Jan Doležal. Zároveň dává „zelenou“ farmářům a pěstitelům pro prodej ze dvora, ve kterém vidí potenciál a smysl, jak si nakoupit kvalitní sezónní a lokální suroviny, které v kamenném obchodě zákazník nenajde. A přesně to je i cílem portálu „Maková mapa“ – zprostředkovat prodej kvalitního potravinářského máku přímo od pěstitelů. Řada z nich již vlastní i cechovní normu „Český modrý mák“, která garantuje ještě nižší obsah morfinových alkaloidů než je norma.

Kvalita je na dvoře
Na portál Makové mapy (http://mapa.nasmodrymak.cz) se přihlásilo již na dvě desítky pěstitelů potravinářského máku z celé České republiky a další se postupně přidávají. Ředitelka spolku Český modrý mák Stanislava Koprdová říká: „Na polích České republiky pěstujeme jen kvalitní potravinářské odrůdy, žádné jiné. Ale v jiných zemích pěstují i odrůdy pro průmyslové využití, kde semeno máku nelze v potravinářství využít a přesto se k nám dováží a je nelegálně míchán s naším potravinářským mákem a následně prodáván v obchodech i za vyšší ceny ve srovnání s kvalitním mákem ze dvora.“ Kvalita ale v mnohých případech zůstává jen na jeho dvoře následnou dopravou a skladováním klesá. Na Makové mapě, která sdružuje jen nabídky kvalitního máku ze dvora, najdete mák v různé gramáži balení, za různé ceny a mnozí pěstitelé vám mohou produkt zaslat i poštou. Kromě modrosemenného máku zde najdete i bělosemenný, ale především dostanete mák od pěstitele s garancí kvality. V Makové mapě můžete hledat „svého“ pěstitele podle mapy či po zadání vámi zvolené adresy v internetovém prohlížeči či na mobilu.

Česká cechovní norma
Kvalitu definuje u modrosemenného máku česká cechovní norma „Český modrý mák“. Mák označený logem české cechovní normy má garantovaný nižší obsah morfinových alkaloidů (pod 20 mg/kg) a splňuje tak požadavky českých právních předpisů kladené na bezpečnost potravin. U modrosemenného máku, který se pyšní označením “Vyrobeno podle České cechovní normy” není povolena termostabilizace a semena nemohou tak být zaměňována se semeny technického máku produkovanými jako surovina pro farmaceutické využití. Semena máku s pečetí české cechovní normy spotřebiteli garantuje 100% český původ a potravinářskou kvalitu.

Spotřeba máku v ČR
I přes to, že máku spotřebujeme ve srovnání se zbytkem světa nejvíce, je jeho spotřeba poměrně nízká, podle ČSÚ max. 1 g denně na 1 obyvatele. Modrý mák je výjimečný díky jeho vůni, chuti, jednotné modré barvě a mizivému obsahu návykových alkaloidů. „Semena máku jsou doslova nutričním koncentrátem. Proto ho využíváme jako pochutinu, není přílohou pokrmů, ale spíše kvalitním kořením jídel. V našem jídelníčku dokáže nahradit i maso a má několikanásobně vyšší obsahy minerálních látek, zejména vápníku, zinku, draslíku a i hořčíku, než je běžné u mnoha dalších komodit,“ říká Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze. A dodává, že nejsnadnějším způsobem, jak prostřednictvím máku zvýšit spotřebu nutričně prospěšných látek, je vlastní výroba a konzumace makového nápoje. „Je ale nutno dbát na původ suroviny, tj. nutno zpracovávat na nápoj pouze kvalitní mák,“ vysvětluje Vlastimil Mikšík.

Více informací na mapa.nasmodrymak.cz nebo na ceskymodrymak.cz.

PŘÍLOHY:

Leták – mýty o máku

Sklizeň – soubor ke stažení