KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Rybáři chtějí modernizovat a inovovat své provozy. Ministerstvo zemědělství proto zvýšilo původně plánovanou podporu 89,5 milionů korun o více než 30 milionů korun

29/11/20

V 18. výzvě OPR se tak mezi rybáře rozdělí více než 120 milionů korun.

Rybáři chtějí modernizovat a inovovat své provozy. Ministerstvo zemědělství proto zvýšilo původně plánovanou podporu 89,5 milionů korun o více než 30 milionů korun

  25. 11. 2020


24.11.2020

Celkem bylo zaregistrováno v 18. výzvě Operačního programu Rybářství 92 žádostí, na které mělo původně Ministerstvo zemědělství připraveno téměř 90 milionů korun. Největší zájem projevili rybáři již tradičně o investice do akvakultury, za kterých mohou například vybudovat či odbahnit rybníky nebo si postavit nové sádky. Dále byl velký zájem o inovace v akvakultuře. Celkově bude v inovacích a produktivních investicích navýšena alokace o 30 milionů korun tak, aby byly podpořeny všechny kvalitní projekty.

„Při navýšení podpory do inovací a produktivních investic do akvakultury můžeme uspokojit všechny zájemce. Máme snahu podpořit podniky akvakultury a zpracovatele ryb a zlepšit jejich postavení na trhu s cílem zachovat tradiční akvakulturu,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Dotaci získají i všechny schválené žádosti, které byly zaregistrovány v dalších opatřeních Operačního programu Rybářství (OPR). V 18. výzvě OPR se tak mezi rybáře rozdělí více než 120 milionů korun.

V 18. výzvě OPR mohli rybáři zasílat žádosti na opatření:

  • Inovace
  • Investice do akvakultury
  • Recirkulační zařízení a průtočné systémy s dočišťováním
  • Investice do zpracování produktů

Postup administrace projektů je uveden v Pravidlech pro žadatele a příjemce, která jsou zveřejněna na internetových stránkách MZe v záložce „Dotace / Operační program Rybářství na období 2014 – 2020/ Priority Unie / příslušná Priorita Unie / příslušné opatření / Pravidla k 18. výzvě. Na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu (www.szif.cz) žadatel najde manuály a postupy pro práci a podání přes Portál farmáře.