KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Uskutečnil se webinář „Zajištění zahraničních pracovníků v zemědělství, potravinářství a lesnictví – příprava na rok 2021“

18/12/20

Videozáznam z webináře je k dispozici .

Uskutečnil se webinář „Zajištění zahraničních pracovníků v zemědělství, potravinářství a lesnictví – příprava na rok 2021“

 

Dne 14. prosince 2020 zorganizovalo Ministerstvo zemědělství webinář „Zajištění zahraničních pracovníků v zemědělství, potravinářství a lesnictví – příprava na rok 2021“, na kterém byli podnikatelé z oblasti zemědělství, lesnictví a potravinářství seznámeni s kompletním přehledem pracovních víz, které lze využít při zaměstnávání zahraničních pracovníků.

Ze strany gestorů jednotlivých programů (Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo vnitra) byly sděleny základní podmínky a náležitosti příslušných procesů podání žádostí.

Vedle toho bylo v rámci semináře zdůrazněno, že z hlediska zajištění pracovníků pro příští pěstitelskou sezónu je klíčové zažádat si o zahraniční pracovníky včas a žádosti předkládat garantům se všemi potřebnými náležitostmi.

Rovněž bylo doporučeno využívat spíše přímé zaměstnávání jednotlivými firmami, které může v případě např. zhoršení epidemiologické situace apod. zajistit snadnější proces vyřízení jednotlivých žádostí.

Jednotlivé prezentace naleznete níže.

Videozáznam z webináře je k dispozici zde.

Přílohy

Jan Petr Roman (MZe) – Mimořádné pracovní vízum (PDF, 247 KB)
Lukáš Prokeš (MPO) – Program kvalifikovany zaměstnanec (PDF, 820 KB)
Jiří Kvasnička (MZV) – Činnost zastupitelských úřadů a postup při podávání žádostí a vydávání víz . (PDF, 763 KB)
Barbora Jiskrová (MPSV) – Kroky spojené s pracovním povolením pracovníků ze zahraničí  (PDF, 549 KB)
Ondřej Brychta (MV) – Aspekty zaměstnávání cizinců z pohledu MV (PDF, 535 KB)
Program webináře (DOCX, 17 KB)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR