KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

V Agricovidu si zemědělci a potravináři řekli o 220 milionů korun

11/05/21

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal řekl, že by komora ocenila, kdyby se tyto peníze podařily udržet uvnitř resortu.

V Agricovidu si zemědělci a potravináři řekli o 220 milionů korun

  10. 05. 2021


Zemědělské a potravinářské podniky si ve druhé výzvě programu Agricovid Potravinářství řekly o více než 150 milionů korun. O podporu zažádalo 46 zemědělců a 222 potravinářských firem. Sdělil to mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dohromady s prvním kolem tak výše žádostí dosahuje více než 220 milionů korun, ministerstvo si vyjednalo třímiliardový výdajový rámec. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal řekl, že by komora ocenila, kdyby se tyto peníze podařily udržet uvnitř resortu.

„Ve srovnání s první výzvou programu Agricovid byl o využití tohoto programu v rámci naší členské základny vyšší zájem, a to z důvodu vyššího povědomí o existenci této podpory a z důvodu změny tzv. rozhodného období, které korespondovalo s uzavřením sektoru Horeca na přelomu roku 2020 a 2021. Podle našich informací, vzhledem k nastavení programu, využili první i druhou výzvu především menší pěstitelé a výrobci potravin, a to hlavně ti, kteří významnější část své produkce dodávají do sektoru gastro,“ uvedl prezident komory.

Ministerstva také uvádí, že šlo hlavně o malé podniky. „Z hlediska oborů jde nejčastěji o drobné pekaře, vinaře a malé pivovary. Dále žádosti zahrnují jak rostlinné, tak živočišné komodity. Mírně převažují žádosti týkající se rostlinných komodit, a to v poměru přibližně 60:40. Portfolio žadatelů je široké, zahrnuje jak drobné pěstitele, tak větší podniky dodávající chovaná zvířata na jatka,“ doplnil mluvčí rezortu.

Podle prezidenta komory je problém, že na pomoc pro potravináře mnoho firem nedosáhlo, hlavně kvůli tomu, že program byl primárně určený dodavatelům do uzavřených gastronomických provozů. „Z tohoto důvodu bychom ocenili, kdyby se podařilo nevyčerpané prostředky udržet v rozpočtu resortu Ministerstva zemědělství ČR a alokovat je do stálých programů otevřených širšímu spektru potenciálních žadatelů, jako je podpora pojištění či provozní úvěry Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, případně národní dotace či investiční podpory,“ uzavřel Doležal.

Podmínky získání peněz byly ve druhé výzvě prakticky stejné jako v první, měnilo se rozhodné období a maximální výše dotace. Ta v první výzvě mohla být maximálně 800.000 eur (asi 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun) pro zemědělce. Nyní budou podmínky maximálně 1,8 milionu eur (zhruba 46,7 milionu korun) pro potravináře a 225.000 eur (5,8 milionu korun) pro zemědělce. Rozdíl podle dřívějšího vyjádření Bílého nestanovilo ministerstvo, o zvýšení rozhodla Evropská komise.

Zásady prvního kola dotačního programu schválila vláda loni v říjnu, ministr Miroslav Toman (ČSSD) původně chtěl po kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do programu šlo šest miliard. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až šesti miliard korun měsíčně.

ČTK