KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Pokračuje 12. ročník soutěže Regionální potravina, nominace už mají i výrobky v Jihomoravském kraji

22/06/21

Předání certifikátů s oceněním Regionální potravina Jihomoravského kraje se uskuteční dne 29.8.2021 na dožínkových slavnostech v Kyjově.

Pokračuje 12. ročník soutěže Regionální potravina, nominace už mají i výrobky v Jihomoravském kraji

  21. 06. 2021


18. 6. 2021 – I na jihu Moravy byl o soutěž Regionální potravina velký zájem. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem, Regionální agrární komorou a spolu s ostatními hodnotiteli vyhlásili v každé z devíti  kategorií jednoho vítěze. Do soutěže se zapojilo 41 výrobců, kteří dohromady přihlásili 138 výrobků.

Hodnotitelská komise letos navrhla udělit značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2021 následujícím výrobkům:

 

Kategorie: Výrobek a výrobce:
Masné výrobky tepelně opracované Vepřové škvarky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy PŘESNÍDÁVKA PRO CHLAPÁKA

Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o.

Sýry včetně tvarohu ZRAJÍCÍ KOZÍ SÝR – Poustevník

Markéta Palánová

Mléčné výrobky ostatní MLÉKO

Lenka Klíčová

Pekařské výrobky včetně těstovin preclíky s kozím sýrem

PRIFILOM s.r.o.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Špaldový dortík s kandovanou mrkví

PRIFILOM s.r.o.

Alkoholické a nealkoholické nápoje 11 EXTRA HOŘKÁ

Pivovar Mazák s.r.o.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Slamáček ze slámového vína odrůdy Pálava

Oldřich Drápal

Ostatní Kdoulová vejmrda

Chuť Moravy s.r.o.

 

„Ročník Regionální potravina 2021 nebylo jednoduché za stávajících podmínek zrealizovat, zejména malí producenti regionálních potravin se dostali do velmi složité životní situace. Jejich odbyt často závisí na chodu restaurací, cestovním ruchu a farmářských trzích. Přesto jsme navázali na předcházející ročníky a podařilo se nám do letošní soutěže RP získat více jak 130 výrobků. Velmi zajímavých a na vysoké kvalitativní úrovni, proto bych jim chtěl poděkovat za vytrvalost a popřát, aby úspěšně překonali současné problémy, které je doprovázejí v souvislosti s průběhem covidové pandemie.“ říká projektový manažer Ing. Václav Hlaváček, CSc.

Ocenění Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek se další čtyři roky může pyšnit na svém obalu značkou Regionální potravina. Pro spotřebitele je právě toto logo zárukou, že si kupují čerstvé výrobky původem z lokálních surovin.

Hodnotitelskou komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

Předání certifikátů s oceněním Regionální potravina Jihomoravského kraje se uskuteční dne 29.8.2021 na dožínkových slavnostech v Kyjově.