KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Světová organizace pro zdraví zvířat oficiálně uznala ČR za zemi prostou ptačí chřipky

21/07/20
Ing. Eva Chromečková

V Praze dne 20. 7. 2020 Tisková zpráva – Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že Česká republika je od 12. června prostá aviární influenzy (ptačí chřipky). Tento krok je nesmírně důležitý pro uvolnění obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s třetími zeměmi

Publikováním článku je informace oficiálně přístupná všem 182 členským zemím OIE, která je v oblasti veterinární medicíny tím, čím je Světová zdravotnická organizace (WHO) v oblasti humánní medicíny. Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých dnech navíc kompetentním autoritám všech zemí, které letos ČR oficiálně oznámily, že v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na jejím území omezily dovoz drůbeže a drůbežích produktů z ČR, zaslala oficiální dopis s novou informací. Okamžitě zareagovaly příslušné úřady Hongkongu, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie a zrušily omezení uplatňovaná z důvodu ptačí chřipky vůči ČR.

„Věříme, že třetí země na tuto informaci rychle zareagují a v krátké době dojde k obnovení zahraničního obchodu s drůbeží a jejími produkty zpět na úroveň před výskytem nákazy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V letošním roce byla na území České republiky postupně vyhlášena dvě ohniska ptačí chřipky v chovech drůbeže. První letošní ohnisko bylo potvrzeno 18. ledna 2020 v malochovu drůbeže v obci Štěpánov nad Svratkou na Vysočině. Jednalo se o první případ nákazy v chovu na území ČR od roku 2017. Druhým letos zasaženým chovem byl komerční chov drůbeže ve Slepoticích 17. února 2020. Od tohoto data již k dalšímu výskytu ptačí chřipky na území České republiky nedošlo. Tři měsíce od likvidace posledního ohniska zaslala SVS OIE deklaraci o tom, že se na jejím území již tato nebezpečná nákaza nevyskytuje. Česká republika splnila všechny podmínky znovuzískání statutu a sumarizovala požadované informace podle OIE kodexu pro suchozemské živočichy.

SVS i nadále sleduje aktuální situaci v zahraničí. S ohledem na včasné zachycení případné nákazy na území ČR v souladu s evropskou legislativou monitoruje výskyt aviární influenzy ptáků v tuzemských chovech drůbeže a u volně žijících ptáků. Více k této problematice na webu SVS.

Petr Majer
zástupce tiskového mluvčího
p.majer@svscr.cz
T: + 420 227 010 154
M: + 420 602 216 641

Zdroj:Státní veterinární správa ČR, www.svscr.cz